تهیه سایت های باستانی دوره های هخامنشی، سلوکی، اشکانی، ساسانی، اسلامی در GIS برای پژوهش های باستان شناسی

نقشه سایت های باستانی

 

 


تهیه نقشه سایت های باستانی دوره های هخامنشی، سلوکی، اشکانی، ساسانی، اسلامی در GIS برای پژوهش های باستان شناسی

به مکان تاریخی پر از سازه ها و اشیا دست ساز قدیمی که اطلاعات تاریخی مهمی را نشان می دهند سایت های باستانی گفته می شود. مفهوم سایت باستانی با سایت باستان شناسی کمی متفاوت است ولی هر دو برای در ارتباط به حوزه یکسان با مقاصد متفاوت هستند. سایت باستان شناسی به هر مکانی اطلاق می شود که در گذشته محل فعالیت های انسانی بوده است. این می تواند از یک کمپینگ کوتاه تا یک شهر تاریخی را شامل شود که مکان هایی با شواهدی از ترکیبات مختلف بقایای انسانی است. هر سایت باستان شناسی یک کپسول زمانی منحصر به فرد با ویژگی ها و مشکلات متمایز خود است که مجموعه ای از داده های مرتبط با محیط و الگوهای فرهنگی آن را نشان می دهد. اندازه این مکان ها می تواند از ایستگاه های کوچک شکار یا ماهیگیری گرفته تا شهرهای بزرگ یا مناطق مقدس باشد (+).

امروزه مشاهده سایت های باستانی برای گردشگران اهمیت زیادی یافته است. بازدید از مکان های باستانی و پرسه زدن در خرابه های یک مکان باستانی به ما یک احساس سورئال می دهد. مکانی که زمانی فرهنگ های بزرگ در آن شکوفا شده و سپس محو شده اند. اما در حالی که بقایای باستان‌شناسی چشم‌گیر را می‌توان در بسیاری از نقاط جهان یافت، مکان‌های خاصی با هوای اسرارآمیز آغشته شده‌اند. در ایران سایت های باستانی قابل توجهی در مناطق دوردست وجود دارند. نقشه سایت های باستانی مکان جغرافیایی آثار باستانی را نمایش می دهد که راهنمایی برای گردشگران و پژوهشگران تاریخی است.

نقشه های جغرافیایی در مطالعات باستان شناسی و سایت های باستانی نقش مهمی در پیشبرد اهداف باستان شناسان ایفا می کنند. کاربرد نقشه های تاریخی در مطالعات گذشته می تواند موجب دستیابی راحتر تر و صحیح تر به اطلاعات تاریخی مکان های قدیمی و موقعیت آنها نسبت به عوارض و سایر مکان های اطراف شود. یکی از مهمترین پارامتر در شناسایی سایت های باستانی و مکان های قدیمی و آثار به جا مانده از گذشتگان درک موقعیت مکانی آنها نسبت به رودخانه ها، دریا ها، جنگل ها و زیستگاه های شکار و همچنین فواصل آنها تا کوه ها است. بنابراین، یکی از مهمترین مفاهیم در مطالعات تاریخی و باستان شناسی درک مفهوم فاصله مکان ها نسبت به هم است.

شناسایی مکان های مجاور که در نزدیکی سایت های باستانی قرار دارند می تواند نمایانگر تاثیر عوامل مختلف در مکانیابی سکونتگاه های گذشتگان باشد. تحلیل این مکان ها در سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام می شود که یکی از فناوری های پیشرفته دانش اطلاعات جغرافیایی است. تکنولوژی GIS می تواند به باستان شناسان و متخصصین تاریخ کمک کند فواصل مکان های قدیمی را نسبت به عوامل طبیعی و همچنین همزمانی آنها را با مکان های تاریخی قبل از شکل گیری آنها و مکان های بعد از پایان دوران آنها شناسایی کند.


تپه های باستانی
فایل گوگل ارث و شیپ فایل تمدن های باستانی دوره های ساسانیان اشکانیان سلوکیان هخامنشیان و اسلامی است.

تصویر نقشه سایت های باستانی کشور افغانستان
نقشه گنج نقشه دفینه ها و اشیاه دفن شده قدیمی نقشه سفید خانه و گنج های دفن شده در قلعه ها و گورستان های طلا دار

بررسی این سایت ها نقش مهمی در زمینه های تحقیقاتی، گردشگری، و اقتصادی ایفا می کند. بررسی نقشه های تاریخی نیازمند دانش و تخصص تاریخی است. اما هر مدیر کسب و کار یا هر شهروندی می تواند از کاربرد نقشه های تاریخی آگاهی داشته باشد. برای درک انواع مزیت ها و شیوه های استفاده از نقشه های تاریخی در موضوعات و زمینه های متفاو ت می توانید به مقاله فوری آموز کاربرد نقشه های تاریخی مراجعه کنید.


برای مطالعه بیشتر در این موضوعات می توانید از وبلاگ دیدن کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *