رویکرد باغ شهر ایده آل تبریز
عنوان: رویکرد برنامه ریزی باغ شهر ایده آل برای مشکلات درهم تنیده در شهر تبریز، ایران
تبریز بهعنوان مرکز استان آذربایجان شرقی، عمدتاً به دلیل مهاجرت خانوادههای روستایی اطراف به این شهر، روند بسیار قابل توجه شهرنشینی را تجربه کرد. این روند عمدتاً با اشتیاق فزاینده مردم محلی به ایجاد کارخانه ها و تجهیزات لجستیکی در مناطق حاشیه ای شهر تشدید شد.
تبریز نیز مانند بسیاری دیگر از شهرهای نواحی صنعتی جهان از مشکلات زندگی مدرن از جمله ازدحام جمعیت در مناطق مرکزی شهر، آلودگی هوا، کمبود فضای سبز، گسترش نامتعادل آسمان خراش ها، حمل و نقل نامنظم و ازدحام دسترسی به محل کار و سکونت رنج می برد. تمام این معضلات نیازمند تنظیم نظریه های شهری در بازنگری های برنامه ریزی شهری انجام شود.
در این نوشته فرض بر این است که توسعه حومه شهر بر اساس رویکرد باغ شهر (garden city) می تواند مشکلات را کاهش دهد و از بار افزایش جمعیت را در شهر بکاهد. در حال حاضر، مناطق کشاورزی در اطراف منطقه شهری وجود دارد که می تواند به عنوان کمربند سبز برای ادغام جنبه های مثبت زندگی شهری و روستایی به کار گرفته شود. بنابراین، میتوان با ارزیابی ساختار کاربری اراضی تبریز و برخورداری از فضاهای سبز باز (یوان و همکاران، 2014)، توزیع فضایی مشکلات را یافت و کاربری بازسازیشده طراحی کرد. لذا، در این شرایط، کاربری زمین را می توان با شرایط محلی مردم آذربایجان برای توسعه ساختمان ها بر اساس راهنمای لوکوربوزیه (Le Corbusier and Jeanneret, 1987) در باغ شهر تنظیم کرد.
به گفته فیشمن (1977)، دو دیدگاه آرمان شهری توسط هوارد و لوکوربوزیه (Howard and Le Corbusier) میتواند به حل انواع مشکلات شهری به هم پیوسته کمک کند، زیرا دریافتیم که این مشکلات به هم مرتبط ترکیبی از نظریههای شایسته است. از این رو، هدف از این تحقیق، بکارگیری رویکرد باغ شهر برای توسعه شهر تبریز بر اساس دو نظریه هوارد و لوکوربوزیه است. در هفته های آینده در ادامه همین نوشته مطالب مربوط با تغییرات کاربری ها و پیش بینی های اقتصادی آینده شهر تبریز ارائه خواهد شد.
نویسنده: دکتر محمدعلی نظام محله
Fishman, Robert, (1977), Urban utopias: Ebenezer Howard and Le Corbusier, BasicBooks, HarpperCollins, pp 20-65
Le Corbusier, Pierre Jeanneret, (1987), Apartment House with Le Corbusier’s apartment at Porte Molitor 1933: 24, rue Nungesser-et-Coli 75016 Paris, The le Corbusier Guide, pp 47-49
yuan Zhiyuan, Xinqi Zheng, Lina Lv, Chunlu Xue, (2014), From design to digital model: A quantitative analysis approach to Garden Cities theory, Ecological Modelling 289, pp 26-35
مطالعه بیشتر
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.