سیستم مختصات لمبرت ایران یا Lambert Conformal Conic
سیستم مختصات لمبرت در ایران
برای کار با اطلاعات جغرافیایی و پردازش لایه ها لازم است هر لایه دارای سیستم مختصات تعریف شده ای باشد. برای رفع مشکل رویهم گذاری لایه ها همیشه اعدااد ایکس و وای مختصاتی هر لایه باید با مختصات تعریف شده آن لایه انطباق داشته باشد. در نرم افزارهای مانند سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) همه لایه ها براساس سیستم های مختصاتی مشخص عمل می کنند. بعد مکانی هر لایه با واحد های سیستم مختصاتی مانند درجه دقیقه ثانیه یا واحد متریک تعریف و پردازش ها برآن اساس صورت می گیرند.
سیستم مختصات لمبرت یک سیستم تصویر نمایشی از سطح سیاره زمین در ایران است. این سیستم مانند سیستم یوتی ام سیستم Projected و متریک است. متریک به این معنی است که اعداد مختصات آن به متر هستند.
سیستمهای مختصات جغرافیایی (Geographic Coordinate Systems) و نمایشی (Projected Coordinate Systems) برای تعیین موقعیت دقیق نقاط روی سطح زمین استفاده میشوند، اما نحوه کارکرد و کاربردهای آنها متفاوت است. سیستم مختصات جغرافیایی به صورت مستقیم از طول و عرض جغرافیایی استفاده میکند و با نیمکرههای شمالی و جنوبی و شرقی و غربی کار میکند. این سیستم بر اساس مدارها و نصفالنهارها تعریف شده و مناسب برای نمایش و تجزیه و تحلیلهای جهانی و بینالمللی است.
در مقابل، سیستم مختصات نمایشی از تبدیلهای ریاضی برای نمایش زمین سهبعدی به نقشههای دوبعدی استفاده میکند. این سیستم شامل انواع مختلفی از پروجکشنها مانند Mercator، Lambert Conformal Conic و Transverse Mercator است که هر یک دارای مزایا و معایب خاصی هستند. سیستم مختصات نمایشی برای کارهای محلی و منطقهای که دقت بالاتری نیاز است مناسبتر است، زیرا انحرافات ناشی از نمای سهبعدی زمین را به نقشه دوبعدی کاهش میدهد.
در نتیجه، انتخاب بین سیستم مختصات جغرافیایی و نمایشی بستگی به نیاز و اهداف کاربر دارد. اگر هدف، نمایش و تحلیل دادهها در سطح جهانی یا بینالمللی باشد، سیستم مختصات جغرافیایی مناسبتر است. اما اگر نیاز به دقت بالاتر در سطوح محلی و منطقهای باشد، سیستم مختصات نمایشی انتخاب بهتری خواهد بود. هر دو سیستم مزایا و محدودیتهای خاص خود را دارند و انتخاب بین آنها باید بر اساس کاربرد و نیاز دقیق باشد.
سیستم مختصات لمبرت کونیک (Lambert Conformal Conic) یک نوع سیستم نقشهبرداری است که از مخروطها برای نمایش نقاط بر روی کره زمین استفاده میکند. در این سیستم، کره زمین به شکل مخروطی در نظر گرفته میشود و نقاط روی کره به طور مماس بر سطح مخروط قرار میگیرند. این سیستم مناسب برای مناطق با عرضهای جغرافیایی متوسط است و تغییر شکل و مساحتها در مقیاس کوچکتر به خوبی حفظ میشود. به همین دلیل، این سیستم نقشهبرداری در هواشناسی و ناوبری هوایی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از ویژگیهای بارز این سیستم، حفظ شکل زاویهها و اجتناب از تغییرات بزرگ در اندازه نواحی است که آن را برای کاربردهای مختلف جغرافیایی بسیار مناسب میسازد.
برای تعریف سیستم لمبرت باید به ترتیب زیر عمل کنیم.
Projected Coordinate System: WGS_1984_Lambert_Conformal_Conic
Projection: Lambert_Conformal_Conic
False_Easting: 0.00000000
False_Northing: 0.00000000
Central_Meridian: 54.00000000
Standard_Parallel_1: 30.00000000
Standard_Parallel_2: 36.00000000
Latitude_Of_Origin: 24.00000000
Linear Unit: Meter
در تصویر زیر یک لایه پوشش کل کشور ایران را با سیستم مختصات کانفورمال کونیک لمبرت مشاهده می کنیم.
برای مشاهده فوری آموز ویدئویی ساختن سیستم مختصات جدید لمبرت ایران و تنظیم سیستم تصویر لایه های GIS به لمبرت در برنامه ArcGIS به لینک زیر مراجعه کنید.
برای دانلود لایه های اطلاعات جغرافیایی اینجا کلیک کنید.
مطابق جدول زیر عمل می شود.
Projected Coordinate System: | WGS_1984_Lambert_Conformal_Conic |
Projection: | Lambert_Conformal_Conic |
False_Easting: | 0 |
False_Northing: | 0 |
Central_Meridian: | 54 |
Standard_Parallel_1: | 30 |
Standard_Parallel_2: | 36 |
Latitude_Of_Origin: | 24 |
Linear Unit: | Meter |
همچنین می توانید یک لایه که سیستم لمبرت دارد را بعنوان مرجع داشته باشید و در زمان ساختن شیپ فایل از مختصات آن تقلید (Import) کنید.
در حریم مرز ایران مرکز یا نقطه وسط کونیکال لمبرت ایران نصف النهار 54 درجه است. یعنی از نصف النهار 54 درجه به سمت شرق اعداد مختصات ایکس X منفی می شوند. اگر شما مثلا 20 متر از محل نصف النهار مرکزی (Central_Meridian) به سمت غرب حرکت کنید، عدد x مختصات شما -20 (منفی بیست ) خواهد بود. اگر 20 متر از نصف النهار یا طول جغرافیایی 54 درجه به سمت راست یا به سمت شرق حرکت کنید، عدد مختصات شما +20 (یا همان بیست) خواهد بود.
ابتدای سیستم مختصات لمبرت یا شروع مقادیر ایگرگ از عرض جغرافیایی 24 درجه شمالی شروع می شود. به عبارت دیگر هرچه از عرض جغرافیایی 24 درجه به سمت بالا یا شمال حرکت کنیم. به همان اندازه مقدار وای (Y) مثبت می شود. از این نقطه به پایین یا رو به جنوب که خارج از مرز های جنوبی ایران قرار می گیرد هرچه به سمت جنوب حرکت کنیم مقدار ایگرگ به همان اندازه که رو به جنوب جرکت کردیم به همان مقدار منفی می شود.
پایین ترین نقطه ایگرگ (y) لمبرت در جنوب مرز سرزمینی ایران عدد 121849.249600 است. این عدد به این معنی است که مرز زمینی ایران در جنوب کشور از مبدا مختصات لمبرت که 54 ایکس 24 وای است حدود 121849 متر فاصله دارد.
بالاترین نقطه وای یا ایگرگ (y) لمبرت در شمالی ترین نقطه ایران عدد 1791011.250400 است. این عدد نشان می دهد که شمالی ترین نقطه ایران از عرض جغرافیایی 24 درجه شمالی که مبدا محور ایگرگ است حدود 1791 کیلومتر یا هممان 1791011 متر فاصله دارد. این فاصله کاملا افقی و هوایی محاسبه می شود.
شرقی ترین نقطه سرزمینی ایران در سیستم مختصات لمبرت 929145.250000 متر از مرکز محور ایکس ها (x) یعنی طول جغرافیایی 54 درجه فاصله دارد.
غربی ترین نقطه ایکس 863788.687500- است. عدد منفی 863788 به این معنی است که غربی ترین نقطه ایران از مبدا محور ایکس حدود 863 کیلومتر فاصله دارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.