متن مقاله مطالعه نقشه ها و اطلاعات مکانی جغرافیایی محیطی طبیعیت شهری روستایی لوکیشن

فرونشت خانه های شهری روی قنات

امروزه با توسعه شهرها به سمت زمین هایی که زمانی اراضی زراعی بوده اند با پدیده فرونشت زمین در بسیاری از نقاط ایران مواجه هستیم. بسیاری از این مساکن و ساختمان های شهری روی قنات هایی توسعه می یابند که بعدها و یا بعد از چند ماه بعد از احداث دچار فرونشست می شوند. لذا لازم است قبل از خرید آپارتمان و قبل از ساخت و ساز به نقشه قنات ها توجه داشته باشید.

در بسیاری از پروژه های ساختمان سازی و احداث آپارتمان ها در شهر های کوچک و متوسط به موقعیت مکانی قنات ها در صدور مجوز پروانه ساخت توجه نمی شود. در شهرهایی که ساختمان های شهری ویلایی و آپارتمانی بدون توجه به موقعیت قنات ها و زیرساخت های زیر زمینی توسعه یافته اند، مکان قنات ها می تواند موجب فروریختن ساختمان ها شود.

فرونشست زمین در شهرها یکی از مواردی است که در محل قنات ها و یا در فواصل نزدیک به قناتها رخ می دهد. محل قنات ها و حریم قنات هایی که از مرکز برخی شهرهای ایران عبور می کنند می تواند محل مستعدی برای فرونشست زمین باشد. در موارد وقوع رانش زمین می توان گفت در مکانهایی که قنات ها در زیر آنها قرار دارند می تواند موجب تشدید رخداد رانش زمین شود. یکی از عواملی که می تواند موجب رانش زمین در ساختمان هایی کوه پایه ای و ساختمان های ویلایی مکان های روستایی شود نیز واقع شدن ساختمان ها بر روی حریم قنات ها است.

اگر در محلی قنات از زیر زمین رد شود، به طور عمودی در بالا دست آن میشود محل عبور قنات و با فواصل مشخص بسته به نوع قنات و قدمت آن حریم قنات است. حریم قتات ها در قسمت های بالا دست می تواند کمتر باشد و در قسمت های پایین دست می تواند بیشتر باشد. در بالا دست عمق چاه های قنات بیشتر است و در پایین دست عمق چاه های قنات کمتر است و چاه های قنات به سطح زمین نزدیکتر هستند.

لوکیشن و موقعیت مکانی قنات ها در داخل شهر ها را می توانیم در نقشه های گوگل ارث (Google Earth) مشاهده کنیم. نمایش قنات ها در نقشه های گوگل ارث می تواند به شناسایی مکان های اطراف آنها کمک کند. در صورتی که ما موقعیت مکانی قنات ها را داشته باشیم می توانیم به راحتی بدانیم کدام ساختمان ها در محل قنات ها واقع شده اند.

با مشاهده مکان قنات ها روی نقشه آنلاین گوگل ارث در شهرها می توانیم بدانیم کدام ساختمان ها در حریم قنات واقع شده اند. با بررسی موقعیت قناتت ها می توانیم بدانیم کدام ساختمان ها امکان فرونشست زمین دارند. ساختمان هایی که در حریم قنات ها واقع شده اند امکان فرو نشست زمین در اطراف آنها بسیار زیاد است.

برای دانلود موقعیت مکانی قنات های کل استان های کشور به لینک زیر مراجعه کنید.

دانلود نقشه موقعیت مکانی قنات ها کشور

قنات های کل استان های کشور در فوری آموز با استفاده از نقشه های سال های 1334 و 1348 سراسری کل کشور تهیه و ارائه شده است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *