مدلسازی و سیستم هشدار مخاطرات
مدلسازی و سیستم هشدار مخاطرات
اجرا و پیادهسازی سامانه پایش مخاطرات برای زیرساخت های كشور و ارائه خروجي نهایی و تعریف سطح هشدار برای هر منطقه بسته به نوع مخاطره باید انجام شود. نظام استقرار سامانه های هوشمند مخاطرات نیازمند دیجیتالیزه کردن کل سطح یک شهر و همچنین اضافه کردن لایه های اطلاعاتی دیجیتال پایه و لایه های بهنگام به این سامانه است. به منظور استقرار سامانه های هوشمند مخاطرات برای زیرساخت های هر منطقه یا هر شهر قبل از هر چیز لازم است دیتاهای و اطلاعات مورد نیاز و منابع تهیه آنها را شناسایی کنیم. در این نوشته به منابع تهیه این داده ها و اطلاعات و دیجیتالی کردن این اطلاعات پرداختیم.
تحلیل داده ها و اطلاعات
مخاطرات طبیعی مانند زلزله، سیل، طوفان و خشکسالی میتوانند تاثیرات گسترده و مخربی بر زیرساختهای ملی داشته باشند. این پدیدهها ممکن است شبکههای حملونقل، شبکه های انتقال نیرو و نیروگاه ها، سیستمهای انرژی، مخابرات، تأسیسات آبرسانی و زیرساختهای بهداشتی را به شدت آسیبپذیر کنند و عملکرد آنها را مختل سازند. تخریب زیرساختها علاوه بر تحمیل هزینههای کلان برای بازسازی، ممکن است زنجیرهای از مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی را نیز به همراه داشته باشد. برنامهریزی مناسب، استفاده از فناوریهای مقاومسازی، و ایجاد سیستمهای هشدار و مدیریت بحران میتواند تأثیرات این مخاطرات را کاهش داده و تابآوری زیرساختهای ملی را در برابر این تهدیدها افزایش دهد.
برای آگاهی بیشتر از سامانه های هوشمند مخاطرات مقاله استانداردها و محورهای مطالعه سامانه های هوشمند مخاطرات را مطالعه نمایید. بسیاری از این سامانه ها می تواند با توجه به شرایط خاص مکانی در شهرها و روستاهای کشور و نوع مخاطرات متناسب با خطرپذیری سکونتگاه ها طبق سندای 2030 تنظیم شوند.
در ادامه مهمترین داده ها و اطلاعات سه مخاطره یخبندان، بارش، و طوفان های گردوخاک یا ریزگرد آمده است. این مخاطرات براساس درجه اهمیت خود در فصل های مختلف سال و همچنین در مناطق جغرافیایی متفاوت میتوانند به شیوه های متفاوتی عمل نمایند.
- تحلیل دادههای یخبندان
- بررسی و تعیین تعداد روزهای یخبندان در منطقه موردمطالعه و تعميم نتایج به زیرساخت های کشور
- تحلیل دادههای مربوط به یخبندان بر اساس دادههای موجود و قابل دسترس. شاخصهایی که برای بررسی و تحلیل این پدیده استفاده میشوند عبارتاند از: زمان شروع و خاتمه یخبندان و تعداد روزهای یخبندان. برای تحلیل عوامل اتمسفری به اطلاعات آب و هوایی در GIS مراجعه کنید.
- تحلیل توزیع زمانی و مکانی یخبندان و بررسی تغییرات آن با ارتفاع و تعميم نتایج به شبکه زیرساخت های کشور.
- تحلیل دادههای بارش
- تحليل سري زماني بارش ماهانه، فصلی و سالانه مشاهداتي و استخراج پارامترهای آماری مربوطه
- تحليل مقادير محتمل بارش سالانه ایستگاههای مختلف بر اساس توزيع آماری منتخب.
- محاسبه احتمال وقوع بارش بلندمدت ماهانه و سالانه ایستگاههای با دورههای برگشت مختلف. برای انجام این تحلیل می تواند از ابزار اکسل (excel) تحلیل هیدرولوژی سیلاب و موفومتری حوضه های ابخیز استفاده کنید.
- تحلیل دادههای توفان خاک و شن
- بررسی و تحليل دادههای مربوط به پدیده توفان خاک و شن در مناطق مجاور زیرساخت ها.
- تحلیل توزیع زمانی و مکانی پدیده توفان خاک و شن، ماهانه، فصلی و سالانه و تعمیم نتایج به شبکه زیرساخت ها کشور.
- تهیه نقشههای فراوانی رخداد توفان خاک و شن و تعمیم نتایج به شبکه زیرساخت های کشور.
- لایهبندی اطلاعات مکانی رخداد توفان خاک و شن ازنظر شدت، فراوانی و گستره در شبکه زیرساخت ها کشور و در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی و استخراج مناطق تحت تأثیر توفان خاک و شن.
- شناسایی نقاط و مکانهای با پتانسیل رخداد توفان خاک و شن و تعمیم نتایج زیرساخت های کشور.
- دستهبندی زیرساخت های مهم از منظر رخداد توفان خاک و شن.
افرادی که قصد دارند بطور تخصصی و متمرکز در زمینه تاثیرات مخاطرات بر بسترهای زیرساختی یک استان یا کشور مطالعه کنند توصیه می کنیم مقاله تخصص ها و مهارت های مورد نیاز برای تحلیل اثرات مخاطرات طبیعی بر زیرساخت ها را مطالعه فرمایند.
برای مشاهده برخی از مهمترین زیرساخت های کشور اطلاعات و نقشه های آنها در ادامه آمده است.
لایه گوگل ارث راه آهن های ایران
نقشه google earth راه ها و جاده های ایران
نقشه گوگل ارث موقعیت مکانی کارخانه ها
نقشه گوگل ارض (Google Earth) خطوط انتقال نیرو و نیروگاه های ایران
نقشه موبایل خیابان ها و اسم کوچه های تمام روستا ها و شهرهای ایران روی گوشی موبایل
بحث و نتیجه گیری
در این نوشته مهمترین منابع دیتا و اطلاعات و روش دریافت آنها را برای طراحی سامانه های هوشمند مخاطرات طبیعی معرفی نمودیم. این منابع داده می تواند نقش مهمی در دیجیتالیزه کردن ابزارهای سنجش مخاطرات طبیعی و همچنین ساختن یک سامانه جامع مورد استفاده قرار گیرند. این ابزارها می تواند نقش مهمی در شناسایی مناطق با پتانسیل بالای خطر مخاطرات برای زیرساخت ها را ارائه و در زمان های مشخص هشدارهایی ارسال کند. لازم به ذکر است این ابزارها می توانند بسته به انواع مخاطرات و براساس انواع گوناگون زیرساخت های ارتباطی، زیرساخت های انرژی، زیرساخت های مخابراتی، زیرساخت های صنعتی و سایر زیرساخت ها متفاوت باشند. این سامانه ها همچنین می توانند با توجه به درجه تاب آوری و برجهندگی سکونتگاه ها متفاوت شده و سفارشی شوند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.