ارزیابی تغییرات سطح آب دریاچه ارومیه و خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه با استفاده از داده های ماهواره لندست در نرم افزار ENVI
بررسی تاثیرات خشک شدن دریاچه ارومیه بر اقلیم محلی
چکیده
خشک شدن سریع دریاچه ارومیه درسال های اخیر می تواند بر اقلیم محلی منطقه اثرگذار باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیرات کاهش سطح آب دریاچه ارومیه بر برخی پارامترهای اقلیمی میباشد. در این پژوهش از دادههای تصاویر ماهوارهای سالهای 1976، 1989، 2000، 2006 و 2010 و دادههای آماری ایستگاههای هواشناسی ارومیه، تبریز و خوی در بازه زمانی از 1976 تا 2010 استفاده شده است. تغییرات مساحت سطوح پوشیده از آب دریاچه ارومیه از روی تصاویر ماهوارهای با استفاده از نرم افزارهای ENVI4.8 و ArcGIS10.1 بعد از آماده سازیهای لازم با روش بصری اندازهگیری شده است. شاخصهای دومارتن و دامنه شبانهروزی دما (DTR) برای بررسی تغییرات محلی اقلیم محاسبه شده و پارامترهای تعداد روزهای با دیدافقی کمتر از 2 کیلومتر و نیز تعداد روزهای با گردوغبار از دادههای هواشناسی استخراج شده است. نتایج این بررسیها نشان داده است که همراه با کاهش سطح آب دریاچه اقلیم منطقه طبق دوشاخص مورد استفاده به سمت خشک شدن پیش رفته و میزان هوآویزهای جو طبق دو پارامتر مورد استفاده افزایش یافته است. بنابراین، میتوان نتیجهگیری نمود که کاهش مساحت دریاچه تاثیرات اقلیمی و جوی در منطقه داشته که این امر میتواند سبب آسیبهای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شود.
واژه های کلیدی: دریاچه ارومیه، تغییرات اقلیم محلی، دامنه شبانهروزی دما (DTR)
مقدمه ای درباره خشک شدن دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین دریاچه بسیار شور جهان و بزرگترین دریاچه در خاورمیانه میباشد. این دریاچه دارای منشا تکتونیکی میباشد که در آخرین دوره یخچالی شکل گرفته است. نوسانات سطح آب در این دریاچه حدود 1 متر بوده و دارای نوسانات دورهای حدود 4 متر میباشد (UNEP, 2012 ). طبق کنوانسیون رامسر در سال 1971 این دریاچه بعنوان یه تالاب دارای اهمیت بینالمللی میباشد که زیستگاه فصلی بسیاری از گونههای پرندگان مهاجر میباشد (Alavipanah and Nezammahalleh, 2013). وجود این دریاچه از جنبههای زیست محیطی، اقتصادی و گردشگری، رفاه جوامع انسانی محلی از گذشته تا زمان حال دارای اهمیت بوده ومیبایست برای نسلهای آینده حفظ شود.
دریاچه ارومیه در سالهای اخیر در حال خشک شدن میباشد (UNEP, 2012)، بطوریکه کاهش مساحت سطحی دریاچه به آسانی از روی تصاویر ماهوارهای قابل مشاهده است. این فرایند خشک شدن یا کاهش سطح دریاچه میتواند در نتیجه ترکیبی از عوامل متعددی شامل خشکسالی، افزایش بیش از اندازه در انحراف آب از سطح حوضه آبریز آن برای کشاورزی و نیز مدیریت نادرست باشد (UNEP, 2012). احداث بزرگراه از وسط دریاچه با پل میانگذر که از سال 1979 شروع و نا تمام رهاشده بود مجدد در سال 2000 شروع و تا سال 2008 به اتمام رسید. این مساله اکولوژیکی میتواند منجر به ایجاد زمینهای پلایا، افزایش شوری، فروپاشی زنجیره غذایی، از بین رفتن زیستگاههای تالابی، توفانهای گردوغبار و ریزگردها، تغییر اقلیم محلی و ایجاد اثراتی منفی روی کشاورزی، معیشت، و سلامت منطقه بشود. بنابراین، نابودی این دریاچه میتواند فاجعهای طبیعی باشد که خسارات زیادی برای جوامع انسانی به همراه داشته باشد. به عبارتی میتوان گفت خشک شدن این دریاچه میتواند منشاء مخاطرات طبیعی در آینده باشد.
هدف این مقاله
هدف این پژوهش بررسی ارتباط تغییرات مساحت سطحی دریاچه ارومیه در طول زمان با پارامترهای اقلیمی و هواشناسی و همچنین درک تاثیرات این تغییرات سطح زمین بر تغییر آب و هوای محلی میباشد. به این منظور از مقایسه دادههای تصاویر ماهوارهای با آمارهای هواشناسی منطقه و شاخصهای اقلیمی استفاده شده است. در ادامه دادههای مورد استفاده و روشهای تحلیل بیان میشود و سپس به بحث در خصوص نتایج بدست آمده و در بخش آخر نتیجهگیری ارائه میشود.
مشاهده پارامترهای جوی بصورت زنده (live) از روی ماهواره آنلاین
داده ها و روشها
دراین پژوهش از تصاویر ماهواره لندست شامل سنجندههای [1]MSS با درجه تفکیک 60 متر مربوط به سال 1976، TM[2] با درجه تفکیک 30 متر مربوط به سال 1989 و ETM+[3] بادرجه تفکیک 30 متر برای سالهای 2000، 2006 و 2010 استفاده شده است. این تصاویر از سایت زمینشناسی آمریکا بصورت تصحیح شده و دارای مختصات برگرفته شده است. دادههای آماری ایستگاههای سینوپتیک خوی، ارومیه و تبریز برای استخراج آمارهای بارش، دما، دید افقی و تعداد روزهای با توفان گردوغبار از سال 1951 تا 2010 مورد استفاده قرار گرفته است. ارتفاع سه ایستگاه تبریز، ارومیه و خوی به ترتیب 1361، 1315 و 1103 بوده و موقعیت این ایستگاهها در شکل 1 مشاهده میشود. این دادهها بانک اطلاعاتی سازمان هواشناسی ایران دریافت شده است.
اطلاعات ایستگاه های آب و هوایی استان های شمال غربی
[1] Multi Spectral Scanner
[2] Thematic Mapper
[3] Multispectral Thematic Mapper
بررسی تغییرات مساحت سطحی
برای اندازهگیری مساحت دریاچه از رقومیسازی باندهای مادون قرمز تصاویر ماهوارهای لندست استفاده شده است. محدوده خط ساحلی در نرمافزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) با تفسیر چشمی رقومی سازی شده است. در تصاویر ماهوارهای آب در باندهای مادون قرمز بیشترین میزان جذب را داشته و عدد رقومی پهنههای آبی بسیار پایینتر از سایر پهنهها در این باندها میباشد. برای افزایش دقت محدودههای مرزی از روش های فیلترهای بارزسازی تباین در نرمافزار ENVI 4.8 استفاده شده است. از آنجایی که در برخی سالها تمامی پهنه دریاچه در یک تصویر قرار نمیگرفت با استفاده از کنار هم گذاشتن چند تصویر، پهنه دریاچه تکمیل شده است. پس از تهیه نقشه سطح دریاچه برای هر سال، مساحت هر نقشه مربوط به هر سال نمونه محاسبه شده است.
شاخص دومارتن [1]
با توجه به رابطه تجربی بین درجه حرارت و مقدار بارش میتوان با استفاده از رابطه زیر که توسط دومارتن ارائه شده میزان خشکی اقلیم را دریک منطقه مشخص نمود.
دانلود GIS آمار ایستگاه های هواشناسی استان های ایران
(1)
که در این رابطه I ضریب خشکی، T درجه حرارت سالانه (C°)، وP متوسط بارندگی سالانه (mm) میباشد. با بدست آوردن مقدار I شش نوع اقلیم را برای یک منطقه میتوان پیشنهاد نمود (جدول 1).
ردیف |
نوع اقلیم |
محدوده ضریب خشکی دومارتن |
1 |
خشک |
کوچکتر از 10 |
2 |
نیمه خشک |
10 تا 9/19 |
3 |
مدیترانه ای |
20 تا9/23 |
4 |
نیمه مرطوب |
24 تا 9/27 |
5 |
مرطوب |
28 تا 9/34 |
6 |
بسیار مرطوب |
بزرگتر از 35 |
جدول 1– ضریب خشکی دومارتن و انواع اقلیم.
شاخص دامنه شبانه روزی ([2]DTR)
شاخص اختلاف دامنه دما DTR برای نمایش تغییرات اقلیمی، بخصوص برای تغییرات اقلیمی که در نتیجه فعالیتهای انسانی، مناسبترین شاخص میباشد. شاخص DTR از اختلاف میانگین بیشینه و کمینه دمای روزانه بدست میآید. گازهای گلخانهای و هواویزها موجب کاهش این شاخص میشوند.مطالعات نشان می دهد که این شاخص نشاندهنده حالت تغییرات اقلیم محلی است و این تغییرات مستقل از تغییرات اقلیمی جهانی میباشد. در این پژوهش نیز از این شاخص به منظور بررسی تاثیر کاهش سطح آب دریاچه ارومیه در تغییرات اقلیمی منطقه استفاده شده است.
به دلیل تاثیر حالت تعدیل کننده آب معمولا در ایستگاههای اطراف مناطق ساحلی بیشینه و کمینه دما اختلاف کمتری نسبت به مناطق غیر ساحلی دارند. بنابراین، کاهش سطح آب دریاچه و افزایش خشک منطقه میتواند موجب تغییر مقادیر کمینه و بیشینه دما شود و در حالت کلی افزایش این شاخص نشان دهنده تغییر اقلیم منطقه به سمت حالت خشک میباشد.
دید افقی و تعداد روزهای گردوغبار
با افزایش خشکی در منطقه احتمال افزایش گردوغبار و نیز ایجاد توفانهای گردوغبار را میتوان انتظار داشت. به عبارتی، با خشک شدن بیشتر دریاچه ارومیه و افزایش سطوح نمک در سواحل آن میتوان انتظار داشت که دیدافقی در منطقه به تدریج کاهش یابد و در نتیجه تعداد روزهای با دید کمتر از 2 کیلومتر افزایش یابد. به عبارت دیگر، افزایش تعداد روزهای با دید افقی کمتر از 2 کیلومتر میتواند شاخصی از آلودگی منطقه از نظر ریزگردها باشد. بنابراین، در این تحقیق افزایش تعداد روزهای با دیدافقی کمتر از 2 کیلومتر نشاندهنده بیشتر شدن تاثیر خشک شدن دریاچه ارومیه در میزان هواویزهای جو بوده است.