استفاده از آمارهای ترافیکی راه ها در مکانیابی
در این مقاله ابتدا موضوع استفاده از داده ها و آمارهای ترافیکی را در مطالعات مکانیابی در GIS بررسی و بعد روش تهیه و دانلود داده های ترافیکی محور ها و جاده های کل کشور را توضیح می دهیم.
در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که چطور در مطالعات مراحل مکانیابی در GIS و پهنه بندی در موضوعات مختلف از توجه به اطلاعات ترافیکی در غفلت شده است. در مکانیابی معمولا فواصل مانند فاصله تا راه ها یا فاصله تا جاده ها بعنوان یک معیار مورد استفاده قرار می گیرد. اما این که هر کدام از این راه ها چه میزان می تواند در مکانیابی تاثیر داشته باشد بستگی به میزان ترافیک و عبور و مرور خودروهای سبک و سنگین از آن محور ها و شبکه ارتباطی راه ها دارد.
راه ها و شبکه های عبور و مروری که عریض هستند و چندین لین در دوطرف دارند مانند بزرگراه ها و اتوبان ها و آزادراه ها معمولا عبور و مرور بیشتر دارند و را ههای کم عرض تر معمولا ترافک وسایل نقلیه کمتری دارند. همچنین برخی از راه ها دارای ممنوعیت عبور وسایل نقلیه سنگین مانند اتوبوس کامیون و تریلی هستند. همه این موارد در نزدیکی سایت ها و عوارض به این راه ها و جاده ها دارای اهمیت است.
در مطالعات مکانیابی بهتر است به جای فاصله تا راه ها که از دستور Euclidean Distance استفاده می شده است از فاصله هزینه ای یا Cost Distance استفاده شود. این فاصله در یکی از ستون های جدول اطلاعات توصیفی یا Attribute Table می تواند میزان ترافیک انواع خودرو ها را در رسترسازی و محاسبه فاصله پیکسل ها تا جاده یا راه مورد نظر مفید باشد.
سوال اینجاست داده های ترافیکی را از کجا و چطور تهیه کنیم؟
فایل اکسل ترافیک جاده ها را می توانید از سایت عددایکس دانلود و آمارهای ترافیکی را برای سال ها و ماه های مشخص و برای محورهای استان ها و شهرهای مختلف کشور مشاهده و پردازش کنید.
در این محصول شما می توانید انتخاب کنید که آمارهای ترافیکی کدام راه یا جاده را برای کدام ماه یا ماه های سال و کدام سال ها می خواهید، سپس می توانید این داده ها را در قابل Excel دانلود کنید و با اتصال با لایه های مکانی و شیپ های جاده ها آنها را بعنوان یک پارامتر و معیار مکانیابی و پهنه بندی مورد استفاده قرار دهید.
دانلود اکسل ترافیک راه ها و جاده های کل کشور برای سال های مختلف
از این اکسل می توانید برای مطالعات عرضی یا طولی استفاده کنید. در مطالعات عرضی می توانید این داده ها را برای مقایسه ترافیک راه ها و شبکه معابر یک شهرستان یا یک استان استفاده کنید. در مطالعات طولی شما می توانید تغییرات ترافیکی برخی معابر و شبکه های خیابان ها یا بزرگراه های بین شهری در سال های مختلف یا ماه های مختلف یا حتی در ساعت های مختلف روز استفاده کنید.
همچنین می توانید از این داده های ترافیکی برای ساخت ویدئو ها و انیمیشن های نقشه ای استفاده کنید که آموزش آن را در ساخت انیمیشن در GIS در فوری آموز توضیح داده ایم.
همچنین از این داده های حمل و نقلی شبکه ترانسیتی کشور می توانید الگوهای ترافیکی را برای انواع وسایل نقلیه برای ساعات مشخص روز استخراج کنید. مثلا بدانیم کدام ساعات روز وسایل نقلیه سنگین و کدام ساعات خودروهای سواری عبور بیشتری از محور مورد نظرما دارند.
ن