استفاده از نقشه های تاریخی در آموزش و پرورش
برخی از مشکلات کلیدی پیش روی نظام آموزشی در ایران شامل مسائل مربوط به بودجه ناکافی، شلوغی کلاس های درس، برنامه درسی قدیمی، عدم دسترسی به آموزش با کیفیت در مناطق روستایی، نابرابری های جنسیتی، و فرصت های محدود برای آموزش حرفه ای و توسعه مهارت ها است. علاوه بر این، نگرانی هایی در مورد کیفیت آموزش و یادگیری و همچنین نیاز به سرمایه گذاری بیشتر در زیرساخت ها و منابع آموزشی وجود دارد. نظام آموزشی در ایران نیز از نظر ارتقای تفکر انتقادی، خلاقیت و نوآوری و نیز پاسخگویی به نیازهای جمعیت های متنوع دانش آموزی با چالش هایی مواجه است. در برنامه های جامع تحول آموزش و پرورش در کشور به جنبه های فناورانه و نوآوری های آموزشی توجه زیادی شده است.
استفاده از فناوری های نوین و همچنین روش های آموزش مورد علاقه دانش آموزان از جمله در استفاده از ابزارهای هوشمند می تواند هم عمکرد آموزشی را افزایش داده و با توجه به علاقه دانش آموزان در اثرگذاری محتواهای درسی نیز مفید باشد.
نقشه های تاریخی کاربردهای مختلفی در آموزش دارند. می توان از آنها برای آموزش جغرافیا، تاریخ و حتی مهارت های تفکر انتقادی به دانش آموزان استفاده کرد. با مطالعه نقشه های تاریخی، دانش آموزان می توانند درک بهتری از چگونگی تکامل جوامع در طول زمان، چگونگی تغییر مرزها و نحوه تعامل مردم با محیط خود به دست آورند. نقشههای تاریخی همچنین میتوانند به دانشآموزان در هنگام تجزیه و تحلیل و تفسیر اطلاعات ارائهشده روی نقشهها، مهارتهای پژوهشی خود را توسعه دهند. به طور کلی، استفاده از نقشه های تاریخی در آموزش و پرورش می تواند راهی منحصر به فرد و جذاب برای دانش آموزان برای یادگیری در مورد گذشته فراهم کند.
امروزه در دوره های متوسطه اول و متوسطه دوم محتواهای درسی می تواند بطور کامل با استفاده از ابزار های هوشمند و یا نرم افزارهای مناسب ارائه شود. یکی از مهمترین نرم افزارهایی که باید مورد استفاده تمام معلمین محترم باشد استفاده از نرم افزارهایی مانند گوگل ارث (Google Earth) و برنامه های GIS است. استفاده از این فناوری ها در دروس جغرافیا، تاریخ و زمین شناسی بسیار ضروری است. معلمین محترم در مقاطع ابتدایی نیز می توانند در دروس جغرافیا از برنامه های گوگل ارض استفاده کنند تا مفاهیم را بهتر برای دانش آموزان و کودکان تفیهم نماید. درک عمیق این مطالب با استفاده از این ابزارها موجب ارتقا سطح آموزش می شود. این برنامه ها علاوه بر اینکه دانش آموزان متوسطه اول و دوم دختر و پسر را با دروسی مانند جغرافیا آشنا می کند، بلکه باید از این مباحث در دروسی مانند علوم، زیست شناسی، ریاضیات و کاربرد مختصات ، مباحث حقوقی املاک و کسب و کار بسیار استفاده کرد.
در مباحث زیست محیطی و ارزشمندی احترام مردم و جوامع به ارزشهای محیطی سیاره زمین، می توان با استفاده از نقشه های تاریخی تغییرات سطح سیاره زمین و اثرات آن در گرمایش جهانی را بطور مستند به دانش آموزان آموزش داد. در این زمینه دانش آموزان با بررسی نقشه های تاریخی می توانند تاثیرات برخی تغییرات کاربری را روی گرمایش جهانی و تغییر اقلیم مشاهده کنند. برای این منظور علاوه بر نقشه های توپوگرافی قدیمی (سال های 1334)، می توان از طرح های تفصیلی شهری و گزارشات این طرح ها استفاده کرد. نشان دادن طرح های تفصیلی شهری به دانش آموزان مقاطع ابتدایی و متوسطه مدارس می تواند اطلاعات ارزشمندی در خصوص کاربری های سال های گذشته ارائه بدهد.
بنابراین در اسناد تحول نظام آموزش و پرورش کشور لازم است به این مباحث در آموزش کودکان و نوجوانان در دوره های متوسطه اول و متوسطه دوم و همچنین دوره ابتدای دوره اول و ابتدایی دوره دوم استفاده کرد. دانش آموزان در مدارس کشور نیازمند درک عمیق از مطالب هستند. دوره حفظ کردن و به خاطر سپردن محض دیگر جوابگوی سطح پیچیده دانش موجود در جهان نمی باشد. همچنین در هر مدرسه لازم است دانش آموزان بتوانند از این ابزارهای خود استفاده کنند. مهارت دانش آموزان در بکارگیری این ابزارها می تواند به تفکر آنها کمک کرده و تفکر انتقادی و حل مساله را در میان دانش آموزان سنین مختلف بالا ببرد. در غیر این صورت دانش آموزان کشور ما از دانش آموزان سایر کشورهای جهان عقب تر خواهند بود که نتیجه آن افت مدیریت نسل های آینده خواهد بود. این حقیقت کاملا شناخته شده است که دید درست از گذشته دید درستی از آینده می دهد. برای توسعه مهارت آینده نگری باید درک از گذشته های دور تا گذشته های نزدیک را در بین دانش آموزان توسعه دهییم.
نقشه های تاریخی می توانند تغییرات سطح زمین در یک شهر یا در یک روستا را به دانش آموزان نمایش بدهند. سوابق تاریخی یک مکان می تواند دید کودکان را در خصوص تصمیم گیری های آینده بهبود بخشد. این امر به کودکان کمک می کنند بتواند آینده نگری بهتری داشته باشند. کودکان بیشتر از هر نسل دیگر نیازمند برنامه ریزی برای آینده خود هستند. تصویر کودکان از آینده می تواند به تصمیم گیری آنها درباره آینده تاثیر مثبتی بگذارد. دید مناسب از آینده می تواند در ارائه راه حل های درست برای مدیریت هدفمند تاثیر مثبت داشته باشد.
تلاشهایی برای رسیدگی به این مسائل از طریق اصلاحات سیاست، افزایش سرمایهگذاری در آموزش و ابتکارات برای بهبود کیفیت و ارتباط برنامههای درسی انجام میشود. هدف ایران با پرداختن به این چالشها، ارتقای کیفیت آموزش، ترویج یادگیری مادامالعمر و آمادهسازی دانشآموزان برای موفقیت در دنیایی است که به سرعت در حال تغییر است.
نقشه های تاریخی توپوگرافیک که شامل اطلاعات جامعی در تمام زمینه های اجتماعی و اقتصادی هستند را می توانید در سامانه هایی مانند فوری آموز دانلود کرد. این نقشه ها نشان می دهد در حدود 70 تا 80 سال پیش در هر شهر یا مکان زندگی کودکان چه تغییراتی صورت گرفته است. جایگزینی خطوط تلگراف با آنتن های ماهواره ای می تواند دید مناسبی درخصوص تغییرات فناوری در آینده به ما بدهد. همچنین بررسی زمین های کشاورزی و تغییرات آنها به زمین های صنعتی می تواند دلایل تغییرات اقلیمی را به دانش آموزان نشان دهد.
برخی از مهمترین کاربردهای نقشه های تاریخی در زیر آمده است.
در ادامه به هرکدام از این موارد فوق خواهیم پرداخت.
در زیر برخی لینک مستقیم برخی از مهمترین منابع دانلود نقشه های تاریخی را قرار دادیم.
دانلود نقشه های تاریخی توپوگرافی
دانلود عکس های هوایی
دانلود طرح های تفصیلی شهرها
دانلود نقشه های تاریخی گوگل ارث
دانلود زمین لرزه های تاریخی
سایر نقشه ها و مطالب را در قسمت جستجوی در فوری آموز مشاهده کنید.