مکانیابی فروشگاه های زنجیره ای در سطح شهر با لحاظ نمودن تمامی فاکتور های شهری دخیل جهت بهینه سازی سوددهی و بهره وری فروشگاه ها با استفاده از GIS
مکانیابی فروشگاه های زنجیره ای در سطح شهر با لحاظ نمودن تمامی فاکتور های شهری دخیل جهت بهینه سازی سوددهی و بهره وری فروشگاه ها با استفاده از GIS
تصمیم گیری مکانی از جمله موضوعاتی است که به صورت روزمره با آن مواجه هستیم. در هر تصمیم گیری با معیارهای مختلفی روبرو هستیم و هدف تعیین بهترین گزینه از بین گزینه های موجود خواهدبود، بنابراین هدف انتخاب گزینه ای خواهد بود که به بهترین نحو رضایت تصمیم گیرنده را با در نظر گرفتن معیارهای مد نظر تأمین نماید. بنابراین، گام مهم در رسیدن به هدف فوق استفاده از روش مناسبی است که مقایسه گزینه ها را به درستی انجام دهد و در این میان گزینه مناسب انتخاب شود.
تصمیم گیری چند معیاره ( MCDA )[1]عبارت است از مفاهیم، رویکردها، مدل ها و روش هایی که ما را در ارزش یابی کمک می کند و به صورت وزنها، ارزشها و درجه اهمیت اولویت ها بیان می شود (Barredo , 1996) که نهایتاً کمک می کند که تصمیم گیری های بهتری صورت گیرد. در واقع، ما در زندگی روزمره برای هر انتخابی از یک سری معیارها استفاده می کنیم که هر یک از این معیار ها در درون خود نیز دارای ارزش های متفاوتی می باشند (ارزش های درونگروهی) که نمونه آن معیار قیمت در انتخاب مسکن می باشد که از کمترین قیمت تا بالاترین قیمت ارزش گذاری می شود. مقصود اصلی فنون ارزش یابی چند معیاره این است که یک تعداد از گزینه ها را با حضور چندین معیار و اهداف متضاد مورد بررسی قرار دهیم (woodg,1983). برای انجام این مهم، ایجاد گزینه های سازگار و یک رتبه بندی از گزینه ها براساس درجه اهمیت آنها ضروری می باشد (Janssen,Bietweld1990). ترکیب فنون تحلیلی طراحی شده جهت کار با مسایل MCDA و در محیط GIS می تواند قابلیت کارکردی بهتری به کاربر بدهد. برای دسته بندی، پردازش و دستکاری پایگاه داده های فضایی، نرم افزار GIS بسیار مفید است. در نتیجه ترکیب MCDA در محیط GIS می تواند به کاربر کمک کند تا فرایندهای تصمیم گیری را بهبود بخشد. در دهه اخیر MCDA در متن تصمیم گیری بر پایه GIS توجه قابل ملاحظه ای را به خود جلب نموده است (shahadat,H,nani) که می تواند در حل وضعیت های مغایر برای افراد یا گروه ها در زمینه های فضایی بسیار مفید باشد. همچنین GIS ابزاری بسیار قدرتمند در ارزیابی های انتخاب مکان مناسب می باشد.
روش مکان یابی ارزشیابی چند معیاره یا MCDA به این صورت است که ابتدا معیارها انتخاب می شود سپس به آنها ارزشهای درون گروهی داده می شود و با استفاده از روش وزن دهی مانند SAW به آنها وزن داده می شود و در نهایت معیارها با هم ترکیب می شوند.
یکی از زمینه هایی که میتوان با استفاده از روش مکانیابی تصمیم گیری بهتری داشت، مکانیابی فروشگاه های زنجیره ای است که استفاده از دستورات و قابلیت های GIS می تواند نقش مهمی در انتخاب بهینه سایت های مورد نظر داشته باشد.
برخی از معیارها به صورت درون گروهی بر اساس یک سری شاخص های پذیرفته شده و برخی معیارهای دیگر با استفاده از روش هایی خاص و با در نظر گرفتن ویژگیهای منحصر به فرد هر منطقه ارزش دهی می شوند. ارزش دهی هریک از معیارها با توجه به هدف مطالعه و اختصاصات منطقه به صورت نرمال در آمده و در نهایت چند نقطه مناسب بر اساس معیارهای تعریف شده انتخاب و براساس درجه تناسب آن با هدف، الویت بندی می شوند.
[1] .multi criteria decision analysis
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.